Saturday, 21 April 2018

Jaundis - Penyakit Demam Kuning


SAKIT KUNING PADA BAYI

Apabila menyentuh tentang kelahiran baru, sering kali berlaku kegelisahan pada ibubapa yang sedang berusaha menangani masalah Kuning atau Jaundice yang berlaku pada bayi mereka.
Ada yang kena hanya beberapa hari. Ada juga yang berminggu-minggu , berbulan- bulan. Ada yang sampai dewasa..bergantung pada darah seseorang..

AlhamduLILLAH, setakat ini, 2 orang putera dan seorang puteri Yati, hanya di’hinggapi’ dengan masalah jaundice(kuning) beberapa hari walaupun si kakak sempat diletakkan di Bawah lampu, pasti ada yang tanya apakah pemakanan atau amalan ibu kepada tiga orang anak ini, sehingga demam kuning ini cepat hilang... Satu jawapan mudah yang dapat diberi BACK TO SUNNAH dan juga suplemen nutrisi yang sebaik-baiknya..

serta DOA DAN TAWAKAL PADANYA

APA ITU PENYAKIT DEMAM KUNING?

Adalah perlu kita ketahui, dalam Perubatan Islam konsep Al Wiqayah Khairun Minal Ilaj (Mengelak lebih baik dari merawat) dipegang. Hal yang sama juga perlu pada permasalahan neonatal jaundice.
Jaundice adalah dari bahasa Perancis iaitu ‘jaune yang bermaksud kuning.

Ianya melibatkan permasalahan sel darah merah manusia yang terurai menghasilkan partikel atau komponen yang dipanggil bilirubin. Ianya tidak larut air dan akan dibawa atau dihantar ke hati(liver) untuk diubah menjadi larut air.

Setelah itu akan dikeluarkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning). Manakala sebahagiannya pula melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan). Inilah Jaundice atau Kuning.
APA SEBABNYA?

 • KERANA lemahnya sel darah merah bayi (fetal hemoglobin) dan 
 • disebabkan lemahnya sistem hati(liver) dek kerana belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.
 • kesan dari kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),
 • Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.


Serius atau tidak masalah ini, 
kelekaan atau kelalaian 
dalam merawat permasalahan ini, akan 
mendorong kepada fenomena 
kernicterus iaitu bilirubin yang tidak larut tadi 
menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang, 
boleh menyebabkan kematian 
atau kecacatan kekal, 
NauzubILLAH.


Dalam kepercayaan sesetengah kaum, mengaitkan masalah kuning dengan tabiat ibu atau ayah yang suka memakai pakaian berwarna kuning atau memakan masakan yang berwarna kuning semasa bayi dalam kandungan, hal ini sebenarnya agak tidak relevan, tetapi masih boleh di’terima dengar’ berbanding kalau mengaitkan masalah kuning dengan mambang kuning, itu lebih haru.

Perawatan di hospital atau secara allopathy melibatkan Terapi lampu (phototherapy) dan Exchange Transfusion (ET) – Proses penggantian darah.

APA YANG PERLU DIBUAT?

Ini secara pengambilan makanan SUNNAH

Bermula dari amalan ibu semasa MENGANDUNG
 • Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)
 • Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)
 • Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari.
 • Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.
 • Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari.
 • Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.
 • Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.
Apabila baby dilahirkan iaitu dalam Berpantang / Menyusu
 • Ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi sepanjang tempoh menyusukan bayi, 
                 kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk merawat masalah kuning, 
maka pastikan susu ibu tersebut terbaik keadaannya. 


 • Titiskan 5-7 titis susu kambing ke dalam mulut bayi yang menghidapi masalah kuning tersebut.
 • Jika boleh, elakkan penjemuran kerana kulit bayi masih nipis dan kurang perlindungan, jika terpaksa jemur, maka dijemurkan pada waktu awal dhuha (jam 830pagi -930pagi) lebih dari waktu ini, kulit bayi sudah tidak dapat menerima kepanasan cahaya tersebut.
 • Bayi setiap pagi diberi hisapan madu dari jari ibu atau ayahnya. (Petua ini tidak tertakluk kepada masalah kuning sahaja, malahan kepada yang tidak punya masalah)
 • Buat urutan lembut di pelipis bayi (atas kening), dari pangkal mata dalam ke pangkal mata luar, sambil berselawat atau bertasbih, paling kurang 7x, setiap pagi. (untuk mengelakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)
⇉ Banyak lagi petua untuk ikhtiar menyelesaikan masalah kuning dari pandangan yang berbeza..ini yang kebanyakan kita selalu amalkan..
Semoga ALLAH memudahkan urusan para IBU BAPA


Ini secara pengambilan nutrisi dari SUPLEMEN SHAKLEE


BAGAIMANA PULA SHAKLEE BOLEH MEMBANTU IBU MENGHADAPI MASALAH JAUNDIS ?

Bagi Yati amalan pengambilan suplemen terbaik semasa mengandung sangat digalakan. Yati sendiri dapat rasai perbezaan bila ambil Shaklee dengan tidak..berbalik pada puteri Yati yang pertama terpaksa letak bawah lampu..tapi bila anak kedua sudah amalkan set Hamil..kesannya sangat berbeza ASBAB nutrisi dalam SET HAMIL SHAKLEE Shaklee.
Apa kelebihan SET HAMIL ini..rujuk "NUTRISI SET HAMIL"SHAKLEE juga menawarkan nutrisi tambahan untuk ibu yang di dalam pantang untuk melengkapkan nutrisi pemakanan mereka agar BADAN MEREKA SIHAT DAN SEGAR UNTUK MENYUSUKAN BAYI MEREKA. PENYUSUAN yang lancar akan menyebabkan penyingkiran bahan buangan dan toksik bilirubin keluar dengan lancar melalui pembuangan air kecil /besar..Rujuk pada kelebihan "Manfaat SET BERPANTANG"Ada beberapa cadangan set shaklee yang sesuai bagi para ibu hadapi masalah jaundis ini..
Ingin dapatkan terus KLIK LINK WHATSAPP DI BAWAH ↴↴↴


➧Whatsapp : Shakleeyati 0193024241
POS : Seluruh Malaysia

COD : Shaklee COD  Bangi, Kajang dan sekitar

7 comments:

Unknown said...

Good sharing ..

suricanopy said...

Suplemen Shaklee nak makan produk yg mana ? :)

Nutriyati said...

Boleh rujuk di entri di atas ada Yati share kan..INsyaallah bermanfaat..terima kasih

www.maermawati.com said...

Set Hamil berapa harga?

shidarahmat said...

Cod kawasan mane?

Nutriyati said...

Terima kasih berminat dengan produk shaklee..puan boleh terus klik link wasap di entri untuk keterangan lanjut

Nutriyati said...

COD sekitar Bangi Kajang selangor..untuk lebih detail puan boleh klik link wasap di entri..terima kasih