Thursday, 26 April 2018

TIPS PUASA BULAN RAMADHAN


RAMADHAN menjelang lagi..

ALHAMDULILLAH syukur kita diberi peluang 
bertemu Ramadhan pada tahun ini..tapi bila fikirkan SAHUR untuk
 keluarga juga anak-anak pasti ramai yang pening tak tahu 
nak sahur apa di waktu pagi, kan? Tidak kurang juga yang risau badan terlalu dehydrated disebabkan oleh cuaca panas 
juga ibu menyusu risau  
susu akan merudum....
yati nak kongsi tips dan penyelesaian untuk manfaat kita semua

Biasanya semasa puasa kita akan rasa 

  • Tak bertenaga, letih 
  • Selalu mengantuk dan rasa nak tidur sepanjang hari
  • Kurang mood nak buat kerja..jadi bermalasan jerr
  • Rasa tak larat dan terlalu dahaga
  • Stok susu untuk baby tak cukup..merudum
  • Gastrik  menyerang, pedih ulu hati
  • Badan berangin
Akibatnya...↷
  • Prestasi kerja jatuh, tak perform dengan baik
  • Jadi fitnah orang Islam (sebab asyik tidur dan kerja tak perform)
  • Tak dapat fokus banyakkan ibadah bulan Ramadhan, puasa, solat, baca Alquran (sunat        terawih pun jadi tak cukup)
  • Ada yang sanggup ponteng puasa > kang nanti kena ganti puasa pula
  • Susu cair buatkan baby kelaparan pasti fikir nak bagi susu formula?takkan tak puasa?
Yati kongsikan beberapa Tips Ketika Berpuasa
/.

Tips 1. Tak alami masalah haus/dehidrasi keterlaluan
  • Mulakan dengan buat perancangan banyak mana air kosong kita nak kena minum setiap sesi bagi cukupkan keperluan 8 gelas air sehari tu

Contoh perancangan
  • Kita digalakkan minum minuman mengandungi elektrolit. Tujuannya adalah untuk Kawal cecair dalam badan kita supaya tidak terlalu dahaga semasa berpuasa sehingga memudaratkan.


Tips 2. Ambil makanan yang tinggi nutrisi. 
  • Yang di dalamnya mengandungi serat, vitamin & mineral


Tips 3. Ambil sumber protein yang cukup. 
  • Bagi tenaga, bantu perkembangan sel dengan sihat, menstabilkan hormon, pertumbuhan rambut dan kuku yang baik. Protein ini perlulah Rendah glisemik indeks.
  • Ini supaya kita tidak terlalu cepat lapar. Dan akhirnya pedih perut yang sangat kuat bagi yang alami gastrik.


Tips 4. Jangan tinggal sahur
  • Sahur ni Umpama kita bersarapan pagi tau. Untuk bekalkan tenaga pada badan kita sepanjang siang hari


Tips 5. Ambil suplement multivitamin yg mengandungi mineral. 
  • Biasa berpuasa, kita banyak pilih apa yang kita nak makan kan. Tak semuanya miliki zat yang lengkap untuk badan. 
  • Jadi multivitamin ini bantu untuk lengkapkan nutrisi kita yang kurang tu.


Tips 6. Elakkan minuman yg tinggi dengan kafein. 
  • Minuman berkafein menyebabkan kita Cepat rasa haus di siang hari dan juga menganggu serapan nutrien ke dalam badan kita


Cukuplah dengan 6 tips ini semoga dapat membantu kita yang semua sedang menuju ke bulan Ramadhan.



APA PULA PENYELESAIANNYA ?


Cadangan Yati pada masalah ini adalah dengan pengambilan suplement yang dapat menampung kekurangan dalam badan kita..
iaitu....
Set Ramadhan Shaklee bertujuan untuk bantu selesaikan masalah kita supaya dapat fokus ibadah puasa sebaiknya. Puasa sebulan Ramadhan, bulan depan belum tentu bertemu lagi. Pastinya kita ingin berpuasa dengan cergas bertenaga, dan masih boleh buat kerja macam biasa serta perbanyakkan IBadah.
Kalau ibu menyusu, InsyaAllah susu maintain cukup dan pekat untuk baby walaupun ibu puasa. Badan pun sihat dan cergas walaupun baby menyusu dengan kerap.


Bagaimana set ini dapat membantu kita...===>

ESP 
iaitu dalam bentuk serbuk yang diperbuat 
daripada 100% non-GMO soy protien yang lengkap 
dengan 9 asid amino perlu. 
Kesan positif mengambil suplemen ini adalah:

  • ➧Bantu kekal bertenaga sepanjang hari
  • ➧Pengambilan makanan berprotein tinggi di waktu sahur
  •  boleh membantu mengurangkan rasa lapar 
  • kerana kadar pencernaan dan penyerapan protein 
  • adalah lebih lama berbanding makanan tinggi karbohidrat.
  • ➧Setiap hidangan ESP adalah rendah GI 
  • di mana membantu memberikan tenaga 
  • disamping rasa kenyang lebih lama.
  • ➧Sumber protein yang baik juga akan membantu 
  • menyerap kolesterol, mencantikkan kulit 
  • serta menganjalkan aset wanita.
  • ➧Gabungan kalsium dan protien di dalam ESP 
  • menjadikan makanan tambahan untuk 
  • penghasilan utama susu ibu 
  • yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan 
  • sepanjang bulan ramadhan


Mealshakes

➤Mealshakes berperisa vanilla yang pasti memikat rasa
➤Ia membekalkan 35% atau lebih nilai harian
bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting.
➤Kaya dengan kalsium, dan serat yang membantu
mengatasi masalah sembelit apabila berpuasa.
➤Sumber vitamin lengkap untuk keperluan harian 
yang tidak dapat dipenuhi semasa berbuka dan sahur.

Performance Drink

➦Rumusan ekslusif Opticarb 
memberikan kita karbohidrat bagi daya ketahanan 
dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.

 ➦membantu mengelakkan dehidrasi 
dan memastikan keseimbangan elektrolit badan

➦membantu mengelakkan dehidrasi dan 
memastikan keseimbangan elektrolit badan

  • ⧭Rasa oren yang menyegarkan!
  • ⧭Bantu mengelakkan dehidrasi
  • ⧭Mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa.


➦Jika diminum selepas berbuka dapat membantu 
untuk menambah semula tenaga dan
 mudahlah untuk menunaikan terawih.



Lecithin

Lecithin mengandungi sumber semulajadi 
daripada kacang soya dimana setiap kapsul 
mengandungi:

  • ➽520mg lecithin soya
  • ➽80mg kolina
  • ➽48mg inositol.
  • ➽Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh 
  • akan menghasilkan acetyl-kolin, 
  • inositol, fosforus dan lemak tidak tepu.


Bagaimana Lecithin membantu kita berpuasa?
  • Kolina sangat penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. 
  • Kolina adalah komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. 
  • Ini bermakna selain membantu membakar lemak dan kolestrol dalam badan, Lecithin membantu otak berfungsi dengan cerdas.
  • Selain mempunyai banyak fungsi lain, bagi orang berpuasa, 
  • Lecithin dapat:
  • ⧪Membakar lemak dan kolestrol
  • ⧪Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress
  • ⧪Meringankan sembelit – melembutkan najis dengan cara melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus



Set Ramadhan Shaklee ni amat sesuai untuk:-
  • Sesiapa yang berpuasa
  • Ibu-ibu hamil yang rasa tak bertenaga sepanjang berpuasa
  • Ibu-ibu menyusu yang risaukan susu kering ketika berpuasa
  • Individu yang menghidap gastrik
  • Kanak-kanak yang baru belajar berpuasa.
  • Individu yang melakukan kerja berat
  • Warga Emas
  • Individu yang sangat aktif
  • Individu yang ingin memelihara tahap kesihatan sepanjang Bulan puasa
Pasti anda akan kekal ceria sepanjang puasa jika diamalkan sebelum tidur dan sewaktu sahur

Yang berazam nak kuruskan badan inilah masanya..Jaga pemakanan kita walaupun makan nasi jangan la penuh sepinggan ibarat tidak makan bertahun-tahun.
SEMOGA TERAWIH DAN PUASA penuh bermakna tanpa rasa malasan sebab kekeyangan dan letih tidak bermaya

Sebab itulah kita perlukan suplement dari Shaklee ini bagi membantu kekal cergas dan bertenaga selepas berbuka dan menyihatkan badan. 
BADAN SIHAT IBADAH BERGANDA


Untuk Order dan konsultan hubungi Yati..🙂
🦋WHATSAPP :
➧Whatsapp : Shakleeyati 0193024241
POS : Seluruh Malaysia
COD : Shaklee COD  Bangi, Kajang dan sekitar

3 comments:

Sue Mohd said...

Ramai yang perlukan set ni bln pusa nti...

Rashidah Rahmat said...

Sihat bertenaga bila puasa nanti

Rohaiza Bachok said...
This comment has been removed by a blog administrator.